اگر علائمی چون التهاب مفاصل، درد، سفتی عضلات و حرکت محدود همواره در بدن شما وجود دارد، بهتر است بدانید که یکی از علل اصلی آن میتواند روماتیسم مفصلی باشد. به همین منظور نیز معمولا پزشک آزمایش Anti CCP را تجویز خواهد کرد. اگر قصد این را دارید که در ارتباط با این آزمایش بیشتر بدانید، ادامه مطالب را از دست ندهید.
آنتی CCP چیست؟
برای پاسخ به پرسش “CCP چیست” میتوان بیان کرد که، این آزمایش برای تشخیص روماتیسم مفصلی به کار می رود و وجود پپتید سیترولینیزه ضد حلقوی (Anti CCP) به عنوان یک آنتی بادی در بدن، نشان از بیماری روماتیسم مفصلی دارد. هرچند بیماریهای دیگری هم علائمی نزدیک به این بیماری را داشند و برخی علائم هم در دو یا چند بیماری ممکن است یکسان باشد.
سطح (Anti CCP) از طریق آزمایش خون در بدن، بیماری را تایید میکند. آزمایش (Cyclic Citrirullinated Peptide) با نام اختصاری (Anti CCP) برای اولین بار در سال ۱۹۹۸ انجام شد. در این آزمایش میزان آنتی بادیهای Anti CCP تعیین میشود. میزان این آنتی بادی اگر کمتر از ۵ واحد در میلیلیتر در خون باشد، یعنی فرد به روماتیسم مفصلی مبتلاست.
اهمیت انجام آزمایش Anti CCP
برای پاسخ به پرسش Anti CCP چیست و دانستن اهمیت انجام این آزمایش، بهتر است بدانید، زمانی که تستهای مختلف در تشخیص بیماری منفی بوده است، معمولا این آزمایش انجام میشود. با این حال، میزان (Anti CCP) در خون ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد و آن دلایل بیماری اصلی را مشخص میکنند.
درد مفاصل، سفتی مفاصل (به ویژه در صبح)، تورم مفصل، خستگی و تب درجه پایین علائمی هستند که در برخی بیماریها مشترک هستند و تستهای اولیه میتواند تشخیصی نادرست را ازسوی پزشک ارائه دهد. بنابراین برای قطعیت، آزمایش (Anti CCP) توصیه میشود.
نتیجه انجام این تست قطعی است، اما گاهی پزشک برای اطمینان از درمانی که برای بیمار در نظر دارد و یا اطمینان از نبود بیماریهای مشابه که با آزمایشهای دیگری قابل تشخیص هستند، آزمایشهای تکمیلی را تجویز میکند. گاهی ممکن است بیماریهای پیش زمینهای میزان (Anti CCP) را در خون تغییر دهد. بنابراین انجام آزمایشهای دیگر، بیماریها را از یکدیگر تفکیک میکند. در ۱۰ درصد مواقع، مقدار Anti CCP در خون افرادی که به بیماریهای خود ایمنی از قبیل لوپوس اریتماتوی سیستمیک مبتلا هستند یا قبلا بودهاند، بالاتر از حد نرمال است.
چه زمانی باید آزمایش Anti CCP انجام شود؟
زمانی که علائمی چون: هموگلوبین بالای ۴ میلیگرم در میلیلیتر، بیلی روبین بالای ۰.۲ میلیگرم در میلیلیتر، تریگلیسرید بالای ۱۵ میلیگرم در میلیلیتر، فاکتور روماتوئید (RF) بالای ۲۰۰ Lu در میلیلیتر و توتال پروتئین بالای ۲۰۰ میلیگرم در میلیلیتر براثر بیماری مثل روماتیسم مفاصل و بیماریهای مشابه در خون تغییر کند، سطح (Anti CCP) هم تغییر خواهد کرد. بنابراین پزشک باید بداند (Anti CCP) برچه اساسی دچار تغییر شده است.
تست هایی که بهتر است تا همزمان با آزمایش Anti CCP انجام شوند
هم زمان با انجام آزمایش (Anti CCP) چهار آزمایش دیگر را برای فرد بیمار تجویز میکند:
- آزمایش CRP: وجود عفونت در بدن را بررسی میکند.
- آزمایش RF: برای تشخیص بیماری آرتریت روماتوئید تجویز میشود.
- آزمایش ANA: برای تشخیص بیماریهای خود ایمنی بافت همبند انجام میشود.
- آزمایش ESR: این تست هم وجود عفونت و التهاب در بدن نشان میدهد.
زمان و شرایط مناسب انجام آزمایش (Anti CCP)
هر آزمایش خونی در شرایط خاصی باید انجام شود تا نتیجه درست را در اختیار پزشک معالج قرار دهد. انجام این آزمایش هم از این قاعده مستثنی نیست. پیش از هر نکتهای به یاد داشته باشید که دارو یا داروهایی که مصرف میکنید را به پزشک و متخصص آزمایشگاه اعلام کنید. ناشتا بودن و رعایت منع غذایی پیش از آزمایش Anti CCP ضرورتی ندارد، اما تایید آن باید با نظر پزشک باشد.
نمونهگیری در منزل برای آسودگی بیماران
بهتر است بدانید که برای انجام خدمات آزمایشگاهی، نیازی نیست تا حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید. مجموعه هومکا با همکاری بهترین و مجهزترین آزمایشگاهها، همواره خدمات درمانی مناسبی را به بیماران ارائه میدهد. از این رو، اگر قصد انجام آزمایش در منزل مشهد، تهران، کرج، شیراز، اصفهان، رشت، اهواز و تبریز را دارید، میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا از طریق مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، درخواست انجام آزمایش در منزل خود را ثبت کنید تا در کوتاهترین زمان، درخواست شما انجام شود.